Bakkertje Baksteen

In een stad zijn 10 bakkertjes, die elke dag vroeg opstaan om brood te bakken voor de mensen. De stad groeit en er is te weinig brood. Er is een bakkertje dat af en toe een oud brood verkoopt voor een tientje, maar de meeste bakkertjes verkopen vers brood voor normale prijzen. De mensen willen meer brood, en meer keuze. De prijs van meel en ovens gaat omhoog en ook het gas wordt duurder. Wat doet de burgemeester? Die zegt: ‘Al het brood mag niet meer dan €1.- kosten, ook niet als meel en gas duurder worden. De krentenbollen en de mueslibollen mogen ook niet duurder zijn dan een euro. Want dan kan iedereen brood kopen’. 

De bakkertjes worden boos, want krentenbollen en mueslibollen zijn duurder om te maken, en zo blijft er minder geld over om in een nieuwe oven te investeren. Of om meel te kopen. Zo wordt het nóg moeilijker om genoeg brood te bakken voor de steeds hongeriger wordende mensen van de stad. Maar de burgemeester heeft nóg een plannetje. Voortaan moet in elk brood een bepaald soort gist zitten. Dat is beter voor het milieu. Het is ook veel duurder dan het ouderwetste gist, maar dat maakt de burgemeester niet uit. Het dure gist móet erin. En het brood mag nog steeds niet meer kosten dan €1.-. 

Sommige bakkertjes houden ermee op, want ze kunnen niet meer genoeg verdienen. Dan maar geen brood bakken. Een paar bakkertjes gaan failliet, sommigen verhuizen naar het volgende stadje om daar brood te bakken. Twee bakkertjes zijn ten einde raad. De ene had net een plan voor een nieuwe broodfabriek. De ander had net mensen geregeld om het hele weekend dag en nacht extra brood te bakken. Maar die plannen gaan nu niet meer door. Het kan niet meer uit. 

Maar de burgemeester is onverbiddelijk: dit is allemaal nodig zodat we meer brood hebben voor de mensen. Iedereen heeft recht op brood. En het milieu is ook belangrijk!

Eén bakkertje moet huilen. Het is bakkertje Baksteen. Hij is ten einde raad. Hij heeft best een grote oven en ook veel klanten. Maar hij kan nu niet genoeg geld meer verdienen. Heel veel mensen in het stadje zijn mede-eigenaar van de bakkerij. Veel mensen zijn afhankelijk van het geld dat bakkertje Baksteen kan verdienen met brood bakken. Bakkertje Baksteen is bang dat die mensen heel boos op hem worden als hij niet genoeg geld kan verdienen met brood bakken.

Maar het is net of de burgemeester hem niet hoort. ‘We hebben er allemaal belang bij dat mensen genoeg brood kunnen eten’, zegt de burgemeester. ‘Brood is een eerste levensbehoefte en ik ga er voor zorgen dat er genoeg brood is voor iedereen! Als de prijzen van brood laag blijven, kan iedereen brood kopen’, aldus de burgemeester. ‘Door lage broodprijzen en dure gist te gebruiken, ga ik er voor zorgen dat er een miljoen broden extra worden gebakken’. 

Alle bakkertjes kijken de burgemeester meewarig en vol ongeloof aan. Ze hebben geen idee wie al die broden gaat bakken, maar zij in ieder geval niet!